Het moment is eindelijk daar, je gaat de gymzaal in om je eindexamen te doen! De vlag staat al klaar in de hoek van de gang en je bent al bezig om je eindexamenfeest te organiseren. De onderstaande examentips helpen je bij het maken van het examen, zodat de vlag uit daadwerkelijk uit kan!

Sommige tips zijn heel logisch, maar het is goed om ze even gezien te hebben. Een examen halen gaat niet alleen over het kennen van de examenstof zelf, maar ook hoe je een examen op een slimme manier kunt halen. Heel plat gezegd: een examen is vaak niet meer dan zoveel mogelijk punten binnen halen in drie uur!

Denk aan de tijd!

Een examen is tijdmanagement. In drie uur tijd moet je zoveel mogelijk punten zien te behalen. Aan de ene kant moet je natuurlijk zorgen dat je de stof door en door kent. Aan de andere kant is het handig om te weten hoeveel vragen je bijvoorbeeld per uur moet maken. Op deze manier heb je tijd voor alle opgaven en kom je niet in tijdnood.

Het examen duurt dus drie uur. Stel dat het examen uit dertig vragen bestaat. Dat betekent dat je per uur tien vragen moet maken. Heb je na één uur acht vragen gemaakt? Dan moet je het tempo opschroeven! Heb je na één uur twaalf vragen gemaakt? Het tempo zit er lekker in! Je kunt de komende twee uur iets rustiger aan doen.

De onderstaande afbeelding is afkomstig van het voorblad van het examen:

Blader even rustig het examen door, voordat je begint

Blader, voordat je daadwerkelijk begint, even vluchtig het examen door. Zo weet je wat er allemaal te doen is. Op deze manier kun je de voor jou makkelijke opgaven eerst kiezen, voordat je met de moeilijke opgaven begint.

Begin met de opgaven die jij het makkelijkst vindt

Een examen bestaat meestal uit opgaven met daarin een aantal (deel)vragen. Elke opgave is toegespitst op één of meerdere domeinen. Heb je altijd al moeite gehad met een bepaald domein? Sla dit domein voorlopig even over! Pak een opgave die je makkelijker vindt.

Bedenk je dat je zo snel mogelijk genoeg punten moet halen voor, in ieder geval, een voldoende (5,5). Als je begint met een moeilijke opgave waar je niet uitkomt, kan dat ervoor zorgen dat je in tijdnood komt. Begin daarom met een makkelijke opgave. Je zult bovendien zien dat je vertrouwen in de rest van het examen toeneemt als je begint met een relatief makkelijke opgave.

Herhaal de vraag in het antwoord

Dit is een makkelijke manier om je antwoord mee te beginnen. Je zult zien dat je een antwoord eenvoudiger kunt formuleren als je je antwoord begint met (een deel van) de vraag.

Bekijk je antwoord nog een keer nadat je antwoord hebt gegeven op een vraag

Soms komt het voor dat je antwoord moet geven met behulp van een berekening. Vergeet dan niet af te sluiten met een conclusie! Je geeft dan eerst de berekening en sluit bijvoorbeeld af met: “Dus, ….

Soms wordt gevraagd of iets toe- of afneemt. Je kunt dan bijvoorbeeld niet alleen een berekening geven, je moet met een volzin afsluiten waarin je zegt of het toeneemt of juist afneemt.

Geef antwoord op de vraag

Deze tip klinkt heel logisch, maar hier worden nog wel eens punten op verloren. Geef antwoord op de vraag! Als er gevraagd wordt om een berekening, geef die dan ook! Als er gevraagd wordt om twee redenen, geef dan twee redenen en niet drie! Als je drie redenen geeft, worden alleen de eerste twee redenen nagekeken. Denk hier dus aan!

De onderstaande afbeelding is afkomstig van het voorblad van het examen:

Afronden

Een geldbedrag ronden we meestal af op twee decimalen. Procenten ronden we meestal af op één decimaal. Ga niet afronden in tussenstappen! Afronden doe je pas bij je eindantwoord.

Verbeterde concentratie

Bananen en chocolade zorgen voor een betere concentratie tijdens het examen. Thee helpt om je te ontspannen. Drink geen energiedrankjes! Deze zorgen voor een korte termijn boost, maar op de lange termijn daalt je concentratie.

Nachtrust

Zorg voor een goede nachtrust! Stop aan het einde van de avond dus met leren.

Zorg ook dat je op de dag van het examen niet te laat opstaat. Als het examen om 13:30 uur begint, is het niet handig om rond 12:00 uur op te staan. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om wakker te worden.

Geef jezelf ook de paar uur voor het examen wat rust. Je hersenen zijn kort voor het examen niet meer goed in staat informatie op te nemen. Ga dus niet een uur voor je examen nog allemaal nieuwe informatie in je hersenen stampen, dat zal alleen maar averechts werken!

Leer in een omgeving die het beste bij jou past

Nieuwe examenstof is het beste te leren in een rustige omgeving. Zorg voor weinig afleiding. Leg bijvoorbeeld je mobiele telefoon even weg. Zorg ervoor dat niemand je kan storen. Een vuistregel is:

“Je leert in één uur zonder afleiding net zoveel als in vier uur wanneer je steeds afgeleid wordt!”

Zorg er ook voor dat het bureau waar je studeert schoon en opgeruimd is. Als dit niet het geval is, kun je worden afgeleid. Zorg dus voor een omgeving waar je echt kunt focussen op de examenstof.

Zet hem op! Je kunt het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.examengevat.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 98 reviews.