Herkansingen examens 2022: 2 in totaal, één minder dan vorig jaar

Hoeveel herkansingen heb je voor het eindexamen 2022? Geldt het derde tijdvak nog? Hoe zit het met de wegstreepregeling? Lees snel verder

Er is meer bekend over de eindexamens van 2022. Dit zijn de belangrijkste zaken:

  • Herkansingen examens 2022: er zullen in totaal 2 herkansingen zijn. Vorig jaar (2021) waren dat er nog 3, maar voor de komst van COVID-19 was dit er nog 1.
  • Het derde tijdvak verdwijnt: hierdoor hebben scholieren minder ruimte om examens te spreiden.
  • De wegstreepregeling vervalt: leerlingen kunnen dan niet meer kiezen om één vak niet meer mee te laten tellen.

De Telegraaf heeft een concept voorstel van het ministerie van Onderwijs in handen gekregen waarin de examenmaatregelen staan vermeld. In het document staat dat de versoepelingen -zoals voorgaande jaren- niet zullen gelden voor de eindexamens van 2022. Dit terwijl er nog steeds veel wordt gesproken over de leerachterstanden die leerlingen hebben opgelopen door afstandsonderwijs.

Volgens het voorstel krijgen eindexamenleerlingen twee herkansingen in plaats van drie. Let op! Dat is nog steeds één herkansing meer dan bij de centraal examens voor de komst van COVID-19. Daarnaast verdwijnt het derde tijdvak, wat eindexamenleerlingen minder ruimte geeft om examens te spreiden. Als laatste gaat er een streep door de wegstreepregeling, eindexamenleerlingen kunnen daardoor niet meer ervoor kiezen om één vak niet mee te laten tellen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil dat de examenregels weer versoepeld worden, het liefst inclusief de wegstreepregeling ook wel duimregeling genoemd. ,,Deze leerlingen hebben vergeleken met de vorige lichtingen eindexamenleerlingen langer te maken gehad met afstandonderwijs door COVID-19″ aldus voorzitter Iben Maas op Instagram.

Een woordvoerder van demissionair minister Slob (Basis- en voortgezet onderwijs) laat weten dat de bewindsman vóór de kerstvakantie van de Tweede Kamer een besluit neemt over eventuele versoepeling van de examenregels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.examengevat.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.7/10 gebaseerd op 99 reviews.