eXamengevat is opgericht door Jeroen Willemsen (1992). In 2015 begon Jeroen vanuit zijn studentenkamertje in Rotterdam met Reken Maar Verslagen, waarmee hij samenvattingen schreef voor zijn studie bedrijfskunde op de Erasmus Universiteit. Wat begon met een tweedehands printer en elke dag met een boodschappentas vol samenvattingen naar het postkantoor sjouwen, is nu een bedrijf waar een team van studenten werken en dat duizenden samenvattingen per jaar verkoopt op de campus. Voor maar liefst 70% van de bedrijfskunde studenten is een Reken Maar verslag onmisbaar geworden bij de voorbereiding op de tentamens.

Jeroen: “Het idee voor eXamengevat kwam toen mijn zusje leerde voor haar eindexamens op de VAVO. Ik zag hoe ze in een paar maanden alle stof van haar hele middelbare schooltijd moest doornemen. Dat vond ze lastig, met name om een goed overzicht te krijgen van alle stof. En omdat het zo enorm veel is, wist ze ook niet precies wat nou belangrijk was en wat niet. Twee weken lang hebben we elke dag in de bieb gezeten en hard gewerkt met zijn tweeën. En jawel, uiteindelijk is ze geslaagd en kon de vlag uit!”

“Toen ik mijn zusje hielp, viel het me op dat er niet één goede examenmethode is waar alle stof overzichtelijk in werd uitgelegd. Dat miste ik toen enorm, het zou het leven van mijn zusje en al haar leeftijdsgenoten een stuk makkelijker hebben gemaakt. Een nieuw idee was geboren: ik wilde dé allerbeste samenvattingsmethode maken voor de eindexamens in Nederland. “

“Met de ervaring van Reken Maar in mijn pocket ging ik op onderzoek uit! Want, hoe moet dé perfecte samenvatting er nou uit zien voor de eindexamens? Die vraag stelde ik aan tientallen leerlingen, docenten en schooldirecteuren en zelfs het College van Toetsen en Examens. Daarna heb ik een team van 30 vakdocenten, experts en examentrainers gevormd en zijn we meteen vrijwel alle vakken van HAVO en VWO gaan samenvatten. Het resultaat van ruim 2 jaar werk zie je op deze site.”

Faalangst

Jeroen vervolgt: “Leren voor het centraal eindexamen is voor veel leerlingen spannend. Zo’n 20 tot 25 procent van de eindexamenkandidaten kampt met faalangst. Mijn zusje had daar ook enorm last van en dat was gewoon zielig om te zien”.
 
“Ik wilde met eXamengevat faalangst zoveel mogelijk tegengaan en dit op een wetenschappelijke manier doen. Daarom ben ik gaan praten met klinisch psycholoog Jan Derksen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, een autoriteit op het gebied van faalangst en examenstress.
 
Aan de hand van zijn adviezen hebben we eXamengevat vormgegeven. Het zijn kleine dingen, maar door geen enkele stap over slaan bij het uitleggen en te schrijven zoals een docent zou lesgeven (de vertellende schrijfstijl), zo geef je leerlingen veel meer vertrouwen. En daarmee ga je faalangst tegen.”
 
“Voor nu wens ik jou heel veel succes bij de voorbereidingen voor je eindexamens. Ons team heeft ontzettend hard gewerkt om de allerbeste samenvatting van Nederland te maken voor de eindexamens. Nu is het jouw beurt. Als jij netjes door een eXamengevat verslag heen gaat, alle theorie begrijpt en alle opgaven maakt en snapt, dan ga jij gewoon je examen halen. Wij weten dat je het kunt!
 
Heel veel succes en groetjes!
 
Jeroen Willemsen
Eigenaar en oprichter eXamengevat